ÖPPETTIDER: Måndag - Fredag: 07.00 - 16.00

Dricksvatten & Radon

Dålig vattenkvalitet är bland det vanligaste och krångligaste problem som en privat fastighetsägare har. Oftast beror problemen på ren okunskap samt av ointresse då det står “tjänligt med anmärkning” på vattenanalysen. Det  innebär endast att man ej blir akut sjuk vid intag, men hur man mår efter några år är det sällan någon som tänker på.

Många dricker dagligen vatten som varken skulle få serveras på en restaurang eller säljas som livsmedel i butik. Det är oftast när sanitetsporslin, tvätt eller ljust hår blivit missfärgat som åtgärden sker.

Grävd eller borrad vattenbrunn?

Den grävda brunnen läcker ofta in ytvatten mm som innebär att vattnet får ett sänkt PH-värde och att förekomsten av humus ofta brukar att vara relativt högt. Detta beror ofta på att brunnsringarna läcker på grund av dålig tätning eller att brunnen är stensatt. Den  är också känslig för vårflod och torra somrar. 

Den borrade brunnen är den brunn som bäst står emot dagens luftföroreningar med tungmetaller m.m och den kan oftast garantera en tillräcklig vattenmängd. Även en borrad brunn kan läcka in ytvatten, till exempel om en spricka i berget går upp till ytan eller att foderrörsdrivningen och gjutningen mellan foderrör och fast berg ej är tillräckligt utförd. Radon i dricksvatten förekommer oftare i dricksvatten från en borrad brunn än från en grävd.

Åtgärder och Serviceavtal

Det finns en mängd olika sätt att åtgärda dåligt drickvatten men en grundregel som vi alltid använder är att börja med att lösa problemet i själva brunnen innan vi börjar att diskutera en eventuell filterinstallation.

Därför kan vi från den 1 januari 1999 teckna serviceavtal där vi återkommer med jämna intervaller för att säkerställa er att anläggningen alltid fungerar perfekt.

De vanligaste frågorna om radon

Radon är en ädelgas som bildas när grundämnet radium sönderfaller. Radium bildas vid sönderfall av uran, som finns i berggrunden och vid sönderfallet avges strålning. Allt vatten som kommer från jordlager och berggrund innehåller radon. 

Du kan läsa mer om radon på Strålskyddsmyndigheten.

För radon i vatten används oftast enheten becquerel per liter, Bq/l och för luft används becquerel per kubikmeter, Bq/m3. I Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter finns gränsvärden för radon i vatten.

Vatten som innehåller mer än 100 Bq/l klassas som tjänligt med anmärkning medan vatten med mer än 1 000 Bq/l bedöms som otjänligt för användning som livsmedel. Man ska alltså inte dricka det. Gränsvärdena gäller för vattenverk som försörjer mer än 50 personer eller tillhandahåller mer än 10 m3 vatten/dygn, men även för mindre anläggningar om vattnet används i kommersiell eller offentlig verksamhet.

För privata brunnar och mindre anläggningar som inte täcks av dricksvattenföreskrifterna ger Socialstyrelsen rådet att åtgärda radonhalten om den överstiger 1 000 Bq/l.

Varje hus är olika och varje problem med radon är också olika. Många företag har specialiserat sig på att ta reda på varifrån radonet kommer och vad man kan göra åt det. Fråga den som är ansvarig för radon i din kommun så kan du få veta vilka företag som finns. De flesta företag kan tala om vad det kommer att kosta att minska radonet.

Nej, radon är helt luktfritt, har ingen smak och är osynligt för ögat. Det enda sättet att veta om det finns radon i huset är att göra en mätning av luften inomhus.

Radon i vattnet kan vi få i oss på två sätt. Det ena sättet är att radonet i vattnet kommer ut i luften när vi duschar eller diskar. Då andas vi in radon. Det andra sättet är när vi dricker vatten med radon i.

Om du får vatten från kommunen är vattnet redan kontrollerat så att det inte finns radon. Om du har en egen brunn som är borrad i berg kan det finnas mycket radon i vattnet. Ring eller prata med personal på miljökontoret i din kommun så berättar de hur du ska göra för att mäta vattnet.

Lågriskmark kallas mark med lite radon i. Det finns ändå alltid mycket radon i den luft som finns i jorden. Om det kommer in mycket luft i huset underifrån kan du ha mycket radon i luften inomhus.

Från år 1929 till slutet av 70-talet användes blå lättbetong eller blåbetong till husbyggen. Blåbetong är gjord av stenen alunskiffer som har mycket strålning av radon. Om det finns mycket blåbetong i huset och om huset har dålig ventilation kan det finnas mycket radon i luften inomhus.

Det mesta radonet i husen kommer från marken. Radon kan komma direkt från marken eller från byggnadsmaterial i grundläggningen under huset. Radonet kan komma in genom sprickor i grundplattan under huset eller i källaren.

Ja, radonhalten i luften varierar olika tider på dagen, olika dagar och om det är sommar eller vinter.

Det är ofta mindre radon i skolor, förskolor och andra byggnader som är för alla än vad det är i husen där man bor. Barnen är kortare tid i de lokalerna och där är ofta bättre ventilation än hemma.

Du kan mäta hur mycket radon det finns om året genom att mäta under två eller tre månader. Du mäter under den tid du värmer upp huset, mellan oktober och april.

Du mäter med mätdosor av plast. Inuti finns en särskild film som kan känna radon. Luft och radon kommer in i dosan och radonet gör att filmen skadas så att det blir spår. Spåren visar hur mycket radon som finns. Du kan mäta kortare tid med större mätdosor som släpper in mer luft och radon. Det är inte lika säkert att mäta en kort tid.

I ett hus med en våning behöver du 2 mätdosor. Om det är fler våningar behövs flera mätdosor.

Du måste själv fråga om någon har mätt radon i ett hus som du ska köpa och vad resultatet av mätningen var. Den som säljer huset måste inte kontrollera det eller tala om det om du inte frågar. Du kan kanske få reda på av kommunen om de har mätt radon i huset förut.

Fråga oss!

Hittar du inget svar på just din fråga eller vill att vi ska hjälpa dig med åtgärder är du varmt välkommen att höra av dig till hos så hjälper vi dig med säkra och trygga lösningar på ditt problem.

Kontakta Oss